Link do fanpage "Tradycyjna Polska Wieś" Proszowickiej Fundacji im. Franciszka Śmiecha
Link do kanału na youtube Prezesa Gospodarza "Tradycyjnej Polskiej Wsi" Fundacji im. Franciszka Śmiecha, Stanisław Śmiecha

Kontakt z nami

Statut fundacji

Aktualności

Stanisław i Katarzyna Śmiechowie

A.D 2020

Informacje finansowe

Chcę pomóc

 

"TRADYCYJNA

POLSKA WIEŚ"

Fundacja im. Franciszka Śmiecha

 

 

KRS: 0000889765

 

NIP: 5681627581

 

REGON: 388448820

 

Numer Konta: 58 1020 3453 0000 8502 0324 6170

Staropolskie ozory w sosie chrzanowym
"Ozory były znane, przyrządzane na wiele sposobów i jadane w kuchni polskiej od dawna. W pierwszej polskiej książce kucharskiej „Compendium Ferculorum albo zebranie potraw” z roku 1682, autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza wojewody krakowskiego Aleksandra Michała Lubomirskiego, znajduje się przepis na ozór gotowany z sardelami. Jak podaje Łukasz Gołębiowski w książce „Domy i dwory”, powołując się na tegoż Czernieckiego, w 1681 roku podczas uroczystości weselnych Felicjana Potockiego i córki Jerzego Lubomirskiego jako wędliny podano „szynek 60, ozorów wędzonych 200, salcesonów kamień”.
Ozory wieprzowe mogą stanowić surowiec do produkcji wędlin. Salceson ozorkowy wiejski produkowany w Wąchocku został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych w województwie świętokrzyskim dnia 26 lipca 2010, natomiast wędlina o nazwie salceson ozorkowy z Górek / presswurst ozorkowy z Górek w dniu 6 lutego 2007."
(cyt. z wikipedii)
 
Serwus!
 
Chciałbym Państwu zaprezentować jedno z dań kuchni staropolskiej, a mianowicie ozory wieprzowe w sosie chrzanowym podług receptury znalezionej w sieci.
Zapytawszy swej żony o jakieś konkretniejsze informacje dostałem taką odpowiedź:
"Wstawiłam warzywa na bulion i wrzuciłam do nich ozorki. Gotowały się tak przez niecałe dwie godziny aż zrobiły się miękkie. Ostudziłam je i zdjęłam skórkę. Do małego garnka odlałam trochę bulionu i doprawiłam chrzanem, musztardą i przyprawami. Zamiast śmietany użyłam mleka. Na koniec zaprawiłam zasmażką."
Dodatkowo dodaje do postu skany przepisu na ozory wołowe z XIX-sto wiecznej książki kucharskiej, którą odziedziczyłem po swojej prababce
.
Koszt 1 kg ozorów wieprzowych w polskim markecie Dino w dniu wczorajszym to 11.99 zł.
 
SMACZNEGO
 
Stanisław Śmiech
 
 

 

Staropolskie ozory w sosie chrzanowym

10 lutego 2021